מדוע חשוב לאכול גבינות
קשות, רכות, לבנות, שמנות, רזות, טריות או בשלות – הגבינות: מגיעות אלינו בשלל טעמים, מרקמים, ריחות ואף צבעים, ולכל אחת ייחודיות משלה
גבינות הן מקור מצויין לחלבון, מינרלים כגון סידן ואשלגן וכן לויטמינים כדוגמת ויטמין D וויטמין B12.
החלבון, אחד מאבות המזון העיקריים והחיוניים ביותר, אחראי לבנייה, התאוששות ותפקוד רקמות הגוף. סידן וויטמין D חיוניים לבריאות העצמות ובנייתן, אשלגן הכרחי לתפקוד תקין של כל תאי, רקמות ואיברי הגוף ואילו ויטמין B12 חיוני לצמיחה והתפתחות, ייצור החומר הגנטי בתאי הגוף ובעיקר ייצור כדוריות דם אדומות. חוסר ממושך באחד מהנוטריאנטים הנל עלול להוביל לפגיעה במערכות הגוף. על פי ארגון החקלאות האמריקני נמצא קשר בין תזונה הכוללת מוצרי חלב (גבינות) לבין ירידה בסיכון למחלות קרדיווסקולאריות ואף סוכרת סוג 2. בנוסף, על פי ארגון התזונה הקנדי, גבינות מומלצות כמקור מצויין לויטמינים הנל.
ובעצם, מה ההבדלים בין הגבינות?
גבינות פופולריות קשות וחצי קשות כגון גבינת צ'דר, שיווצרית (אמנטל), גאודה וכן חלק מהגבינות הרכות וחצי רכות כגון מוצלרה וריקוטה מכילות קרוב ל7-8 גרם חלבון ל-30 גרם גבינה כ-0.9-1.9 מ"ג ויטמין B12, וכן 180-200 מ"ג סידן וכ-20-70 אשלגן. לציין כי בגבינת גאודה כמות נכבדת של ויטמין K האחראי לקרישת דם ומטבוליזם העצם ואילו בגבינת ריקוטה כמות נכבדת של ויטמין A האחראי על בריאות העיניים, העור, מיטיב עם מערכת החיסון, בריאות הלב והריאה.
גבינות בשלות עם עובש כגון ברי וקממבר מכילות כ-6-7 גרם חלבון, 180-200 מ"ג סידן, 1.5-1.7 מק"ג ויטמין B12 וכ-150-170 מ"ג אשלגן לכל 30 גרם גבינה. גבינות כחולות ומלאות טעם כגון בלו צ'יז מכילות כ-6 גרם חלבון לכל 30 גרם גבינה.
גבינת עזים השונות מגבינות חלב הבקר, פותחות בפנינו עולם שלם של טעם, ארומה ומרקם וכן מספקות ערכים תזונתיים מעט שונים; לרוב, דלות יותר בשומן, עשירות בויטמין A ובאשלגן. בכל 30 גרם גבינה נוכל לקבל 6 גרם חלבון, 50-80 מ"ג אשלגן וכ-70-90 מ"ג סידן.
לסיכום, צריכה מאוזנת של גבינות באיכות טובה תהא מקור מצויין לחלבון איכותי וליטמינים ומינרלים חיוניים ביותר, אשר תורמים לתפקוד בריא ויעיל של שלל מערכות הגוף. בנוסף, גבינות מסוג אלו יעשירו את התפריט בטעם עשיר, נועז ומרענן – מה טוב.